torsdag, desember 14, 2017

Publisert: 01.12.14

THOR HOLTEN VAR TORSDAGENS FOREDRAGSHOLDER OM KRISTIANSUNDS BRYGGEBYGGER JOHN ORSETH

Før foredraget startet lanserte Konservator Odd W.Williamsen fra Nordmøre Museums sin"Årbok 2014" som var tykkere enn vanlig, og hadde mye interessant stoff om nordmøre.  Fra 1814 som handler om gamlevarden, stortingsmenn og her kan man lese om Nordlandet før og etter krigen. Og om bryggebyggeren John Orsth, og en artikel som var skrevet av kveldens foredragsholder Thor Holten som omtalte "Stadsraad Riddervold"sitt forlis i Bøfjorden for 70 år siden.

 
Thor Holten fra Tronheim var kveldens foredragsholder og temaet var om "Bryggebyggeren John Orseth (1877-1944). Temaet til Thor Holten var meget interessant som samlet fult hus i lokalet til skipshistorisk på Vågekaia. I salen var også 2 av barnebarna til John, tredje barnebarnet kunne ikke komme, samt slektinger var tilstede i salen.  Først var det hjemmegården og bosetninger som ble gjennomgått. John kommer fra Nordigarden som ligger nærmest Reinsfjellet og vokste opp som nr. 4 av 6 brødre. Som ung mann dro John til Amerika og gjorde det bra. Kom tilbake til Kristiansund i 1905 og startet med omsettning av fisk.

Etterhvert ble det behov for større brygger og John Orseth bygget 3 store brygger i Kristiansund, ett på Hønseskjæret, Innlandet omtalt som "Gundersenbrygga" hvor Thon Hotellet står i dag. De andre to bryggene ble oppført på Innlandet og i Bolga. Bilder fra Torvikbukt og Nordigarden samt bilder av familie og brygger som John hadde bygget, og ett gammelt bilde av John mens han var slottakar på gården ble vist på storskjerm.

Vi takker Thor Holten for ett interessant foredraget.

Foto: Per NesjeForedragsholder Thor Holten  Fra kveldens møte  Fra Lokalet  Konservator Odd W.Williamsen  Thor Holten  Thor Holten og Jørgen Strand 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no