tirsdag, desember 12, 2017

Publisert: 27.09.13

”Drama fra krigen, bombing av hurtigruta Sanct Svithun” ved Stad 30.sept. 1943 var tema på åpent møte hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.

Egil Snekvik fortalte en utrolig spennende historie ombombingen av Sanct Svithun og bergingen av mannskap og passasjerer.

Hurtigruten ble angrepet av 6 allierte fly mellom Vossa og Buholmen  som sleppte fosforbomber og satte skipet i brann. Bombene traff på akterdekket og en mellom bro ogskorstein som satte skipet i brann.

Skipet ble satt på land på kobbeholmen hvor mange bergetlivet ved at en 8” trosse ble satt fast i land av matros Olav Iversen Kvalvågnes . Iversen klarte ikke å svømme, men kavet seg fram i bølgene. Da Iversen nådde holmen var det umulig å komme opp på grunn av glatt fjell, han ble sugd ut igjen mangeganger. Snekvik forteller at da han endelig klarte å komme seg opp på holmen hadde han bare overlæret igjen på skoa – sålene på skoa var slitt bort.

På trossen som ble festet til land klatret de ut på medarmer og ben till de kom seg i sikkerhet på holmen. Turen over var svært tung og vanskelig da skipet krenget og trossen ble slakk og de ble senket i vannet.

En familiefar med kone og to barn, den eldste på tre år, yngste gjenta på noen få måneder. Når moren Irene forlot skipet er usikkert, men dei fann henne senere død i sjøen. Faren Harald Strand, entra først trossa med yngste gjenta i en ryggsekk. Da han gikk over rekken, rådet en avmannskapet han til å ta av seg ryggsekken. Det er ikke baggasje, svarte Strand, det er barnet mitt. De kom velberget over, men tre åringen var igjen. Før folk fikk summet seg var Harald på vei tilbake til skipet for å hente tre åringen Randi. Tre åringen ble surret fast til kroppen til Harald og de kom segvelberget i land.

Snekvik forteller at han var på leting etter å snakke med overlevende etter forliset og tok kontakt med mangeårig skipper på redningsskøytene Magne Sæther. Da han ringte  traff han kona og spurte etter Magne Sæther,han var reist på sykehuset for kontroll. Da han fortalte at han ville spørre omoverlevende fra Sanct Svithun svarte hun at hun var overlevende fra Sanct Svithun. Hun var den lille gjenta på noen få måneder som ble berget av faren i ryggsekk som nå er 70 år og er oppkalla etter more Irene, gift med Magne Sæther.

Folket på Ervik rodde ut med sine båter og har æren av ha reddet mange fra Sanct Svithun.

78 mennesker ble berget og 48 var sakna. Rundt 60 av dei redda vart berga inn til Ervik om kvelden.

I tillegg var det med skipet 12 – 15 tyske soldater, bare toav dei ble berget.

Vi takker Egil Snekvik for et gripende og spennende foredrag om Sanct Svithun forliset.Egil Snekvik  Vraket av Sanct Svithun  Sanct Svithun  Ankeret til Sanct Svithun  En lydhør forsamling fra lokalet  Egil Snekvik og kona  Fra lokalet  Forman Jørgen Strand  Snekvik overrekkes bilde av Borgenes  Bilde av Borgenes  Snekvik og Jørgen Strand  Klokken til Sanct Svithun  Plakat for møte 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no