torsdag, desember 14, 2017

Publisert: 10.05.12

Åpent møte i Odd Fellows Festsal 10. mai 2012

Vi skriver torsdag 10. mai 2012. Klokken nærmer seg 19,00 og det begynner å fylles med publikum i festsalen til Odd Fellow i Hauggt. 20 i Kristiansund. Det er klart for vårsemesterets siste åpne møtet.
I kveld er temaet ”Stormfuglen” i storm og stille og kveldens kåsør, Eva Toril Strand er ankommet lokalet. Om noen minutter slipper hun til….

”Stormfuglen” forbindes gjerne med Peder Strand. ”Stormfuglen” nr. 1 ble bygget i Risør i 1943 for Ole Sandvik i Kristiansund. I perioden 1956 – 1966 hørte den hjemme på Averøy, først med Peder Strand og Kristian Lysø som eiere, senere med Peder Strand som eneeier.
I dag er det kveldens kåsør, Eva Toril Strand, som har overtatt sin fars rolle. Om bord i ”Stormfuglen” nr. 2 er datteren skipper. Utenom Eva Toril Strand er det ti mann om bord.
”Stormfuglen” driver i dag helårsfiske, men skipperen må styre skuta både i forhold til tilgjengeligheten på de forskjellige fiskeslag, men også å være innenfor det finurlige kvotesystemet som regulerer fisket i dag.
I kveldens kåseri får vi nok vite om livet om bord og kanskje litt om det jaktinstinkt enhver fisker nok har i seg.

Vi får også et innblikk i hvorledes myndighetene ser på fisket i dag og de forvaltningsmessige grep som myndighetene benytter i et etter hvert nokså detaljregulert yrke som fiskebåtredere og fiskere må innrette seg etter.

Det var godt over 40 ivrige tilhørere tilstede for å høre Eva Toril Strand holde et meget interessant kåseri.

 STORMFUGLEN i Vågen i Kristiansund  6. mai 2012 (Foto Svein Ludvigsen)  Kveldens kåsør Eva Toril Strand og nestformann Jørgen Strand (Foto Svein Ludvigsen)  Tilhørerne strømmer på (Foto Svein Ludvigsen)  Asbjørn Hansen og Arnfinn Herkedal i kaffekomiteen (Foto Svein Ludvigsen)  Flaskeskute av Stormfuglen (Foto Svein Ludvigsen) 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no