torsdag, desember 14, 2017
You are using an unverified account. Please verify your account by clicking on the link contained in the verification email we've already sent to you.

Publisert: 02.05.12

2012 Med klippfisk under lukene

Kjære leser
Otto Keyser Thoresen (født 1849 på Nøtterøy, død 1942 i Oslo) er nok ikke den mest besungne og omtalte mann i Kristiansund, og det er kanskje greit nok. Men shippingmannen Otto Keyser Thoresen sin rolle i norsk og internasjonal skipsfart inneholdt beslutninger og handlinger som fikk avgjørende betydning for at Kristiansunds klippfiskeksportører tok vare på og videreutviklet byens posisjon som landets største eksporthavn hva gjelder klippfisk, enten det var for det spanske markedet inkludert middelhavslandene, eller det var de store markedene i Syd-Amerika.

24. januar 1894 lastet damperen ”Glanwern” i Kristiania for Spania og Italia og via vestlandsbyene forlot skipet Bergen som siste norske havn. Turen til ”Glanwern” markerte starten på ”Den subvenerede Norsk-Spanske Linie” som Otto Keyser Thoresen sto bak.

Vi går 20 år fram i tid. ”En merkedag i byens historie” er overskriften i Romsdalsposten om 26. mai 1914. Denne dagen var ”byens autoriteter” invitert om bord i ”San Jose”. ”San Jose” var eiet av D/S A/S Otto Thoresen Linie og var i Kristiansund for å laste klippfisk for Syd-Amerika. Avgangen med ”San Jose” representerte starten på Den Norske Syd-Amerika Linje (SAL).

I 1908 fikk skipsreder Gottfred Mauritz Bryde i Kristiania en årlig ”subvensjon” fra Den Norske Stat til en fast rute mellom Norge og Vestindia; Norge Mexico Gulf Linjen - en rute som Wilh. Wilhelmsen etter hvert tok over. Klippfisk til Vestindia, som vi i dag kjenner som Karibia, ble betjent av nettopp denne linjen.

Årets temahefte er viet de norske linjeskipene som gikk med klippfisk under lukene. I trekvart hundrede år kunne skipene observeres i havnebassenget i Kristiansund. Hver eneste ladning som ble heist om bord var et resultat av arbeidsomme hender på land og hver eneste tur bidro positivt til Norges handelsbalanse med utlandet.

Prosjektgruppa for Temahefte 2012
Jørgen Strand    Thor Olav Olsen    Ole Sager
prosjektleder

2012 Med klippfisk under lukene 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no