torsdag, desember 14, 2017

Publisert: 29.04.12

2008 Dampskipsekspedisjoner på Nordmøre

Kjære leser

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre kommer i år med sin femte temakalender. Denne gangen er vi nok litt utenfor allfarvei sett med dagens øyne.

I forhold til den epoken vi presenterer er vi imidlertid der og da ”midt i smørøyet”. Vi er på den gamle dampskipskaia som med referanse i ”dampens” anløp både er knutepunkt og møtested i det enkelte lokalsamfunn. Her er til og fra, her er okse som skal til slakteriet og brennevin fra Vinmonopolet for bygdas fedre og sønner. Her er også siste nytt og tanker i tiden og her er kommunepolitikeren og kverulanten. Her er vaktsomme øyne fra misjonsforeningens kvinner i skjønn forening med stjålne kyss bak lagerskur. Her kommer opp på kaia yngstegutten på Nordgard’n med byfrøken i hånd, mens mor og far og halve grenda vokter hennes forsiktige skritt på nyskuret plankedekk med sko som passer i fine bygater – så langt unna framtidens vei mellom nystue og ”litjhus”.
Men her er også drømmen om Amerika og siste farvel til gamlelandet sammen med unggutt som skal til hovedstaden for han har så gode evner, og her er bryllupsgjester med gaver fra byen og den nye jordmora vi har ventet på.
Det er hit delegasjonen fra fylket kommer og herfra kan man både se og høre sangkoret som skal på pinsestevnet.
Og hos handelsmannen er det stor aktivitet. Nye varer skal inn på lager og kunder er opptatt med å få med seg det de har bestilt – det kom nok med ”dampen” i dag!

Dette er langt unna tidsklemma, CNN og mobiltelefonen. De snakker vel om deg om du kaster bort dyrebar arbeidstid med å gå ned på kaia for å se hvem som kommer med ”dampen”, men det er jo der det skjer…….…. Hvem skal på bytur i dag, mon tro?

Med hilsen
”Temakalender 2008”
Jørgen Strand
prosjektansvarlig

2008 Dampskipsekspedisjoner på Nordmøre 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no