torsdag, desember 14, 2017

Publisert: 28.04.12

2006 Snurpere på Nordmøre

Kjære leser

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap – Nordmøre kommer for 3. år på rad med sin temakalender – en temakalender som blir viet ulike deler av kystkulturen på Nordmøre.

Årets tema er snurpere på Nordmøre, men like fullt også ”sildtida” som vi i prosjektgruppa først tenker på når navn som ”Perlon”, ”Sea Lord” og ”Veslegut” nevnes. Vi er tilbake til rundt 1960. Det var den gang vi guttungene i sentrum av Kristiansund var på fornavn med både Knut ”Kupper’n” Johannessen og Peder Strand. Tidens Krav og Romsdalsposten nevnte dem begge, nesten i samme åndedrag. For det var i januar/februar det foregikk. Det gikk på ”storkast” og det gikk på ”hjelpere” og det gikk også på at Torstein Seiersten kunne gå en 500-meter på under 45 sekunder. Det var også penger med i spillet – store penger. I Kristiansund kjente vi jo ”pæng-lukta”. Den kom fra Heide på Bentnesset. Ansatte hos Oddstøl Radio, Sandblost og Brunsvikens Reperbane fikk også lange dager - båtene måtte ha utstyr - både ekkolodd og nøter måtte vare ”sildtida” igjennom.

Dette var storhetstida for Kristiansund som er den siste store ”sildebyen” i Norge. Det kunne være trangt ved ”overnatting med kokemuligheter” på Innlandet. Kvinnfolk fra distriktet kom gjerne til byen på sildarbeide. ”Sildtida” kom som en attåt-næring for et stort antall kombinasjonsbønder/-fiskere fra distriktet. Opp mot 18 mann var det om bord i en snurper. Kokken kom nok ikke fra ”Kokk- og servitørlinjen” ved Kristiansund Videregående Skole – nei - han hadde et småbruk ved Bøfjorden – og hadde nok annet å gjøre framover enn å bry seg om ”Veslegut” når ”sildtida” var over….

Vi guttunger klarte gjerne å få tak i oss noen sild på ei hank – disse solgte vi for ”10 øre silda” og vi kunne med hevet hode stille oss i billettkøa på ”Kino’en” flere ganger i uka om det så sto om.

Gjør deg dine egne tanker – her får du minnene om ”sildtida”.

God tur på feltet!


Med hilsen
Prosjektgruppa for ”Kalender 2006”
Ole Sager            Jørgen Strand

2006 Snurpere 


(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  |  nettsiden er designet og utviklet av  

(C) Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre | produsert med ROW fra Ramvik.no