X

Jørgen Strand: Dampskip fra Kristiansund i jobbetid og mellomkrigstid

08.mars - kl.19.00 - 21.30
FREIKOLL på Kristiansund havn 18 juli 1915 Foto via Nordmøre Museum.jpg TUSNASTABB ( 1).jpg Forside av Skibsaktionæren nr. 7 1917.jpg

Litt om møtets tema:

"Naar det gaar andre Steder, hvorfor saa ikke i Kristiansund?”

Dette kunne man lese i kristiansundsavisene i 1915. Sjøfart burde være en av byens fornemme inntektskilder. Andre steder foregikk det nå ”daglig” dannelse av nye skipsselskaper. Våren 1914 hadde man forsøkt å etablere et dampskipsrederi uten å lykkes. Våren 1915 har man imidlertid fått et selskap på banen. Stiftelsesprotokollen er fra 1. april 1915 og den fulltegnede aksjekapitalen er på 1,4 millioner.

Dette skulle bli Kristiansunds Dampskibsrederi A/S som de første årene skulle involvere seg i hele 11 skip myntet på utenriksfart.

Et par år senere ble Dampskibsselskabet Vest-Norge A/S etablert med engasjement i seks skip,men bare tre av disse seilte for rederiet. Partsrederiet Hird og Dampskibsselskapet Argo var også i markedet i siste del av 1. verdenskrig.

”Etterdønningene” etter krigsinvesteringene skjedde i selskapet Kristiansunds nye Rederi A/S (1927 – 1933) som var representert med dampskipene Ryvarden og Maize.

Kristiansund og kristiansunderne opplevde ”nøytralitetskrigen” på godt og ondt. De skandinaviske landene var ikke engasjert i krigshandlinger, men det var krigstap for de to største lokale rederiene våre. Mange norske sjøfolk, også fra Kristiansund, mistet livet ved krigsforlis. Det var også spekulasjon, pengerikhet og fallitt og i andre enden matmangel og samtidig gigantiske lager av sild i tønner. De ”nyrike” aksjespekulantene nøt sin ”hummer og kanari”. Som et resultat av krigsøkonomien ble en privatbank avviklet i Kristiansund, i Molde og Ålesund gikk alle privatbankene - sju i tallet - "fløyten".

Tilbake

Kontakt oss

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre  

Vågeveien 7
6509 Kristiansund  

Besøksadresse:  
Loennechengården, Vågeveien 7 - midt på Vågekaia.


post@skipshistorisk.no

Organisasjonsnr.: 891 831 242 MVA

Foreningen er tilknyttet Grasrotandelen.